EDUKUJEMY POKOLENIA
ABY RAZEM TWORZYĆ DOBRE ŚRODOWISKO
EGZEKWUJEMY PRAWA
ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
CHRONIMY
ZAGROŻONE GATUNKI
Dieta bezglutenowa eliminuje z jadłospisu wiele ogólnodostępnych produktów, jednak w żaden sposób nie zaburza równowagi odżywczej. Jest stosowana najczęściej podczas leczenia i profilaktyki celiakli, czyli choroby trzewnej charakteryzującej się nietolerancją na gluten. Celiaklia, kiedy występuje u dzieci, jest początkowo sporym wyzwaniem dla rodziców i wymaga od nich niesamowitego zaangażowania. W przypadku tej dolegliwości, zaleca się stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie. Wymaga to niesamowitej skrupulatności. U niemowląt, u których w bliskiej rodzinie występowała nietolerancja na gluten, zaleca się podawanie pierwszych posiłków z zawierających go dopiero po mniej więcej 9-12 miesiącu życia. Lista produktów, które muszą być wyłączone jest niestety bardzo długa. Zaliczamy do niej: jęczmień, żyto, pszenice, mąkę pszenna, mąkę żytnia, makarony zwykłe, pieczywo zwykłe i chrupkie, ocet, kawe zbożowa, otręby pszenne, kaszę manną oraz jęczmienna, salceson, kaszankę, pasztetową, wszelkie herbatniki i ciasteczka zawierające wszystkie produkty, któr mają w sobie skłądniki wyżej wymienione, nawet w formie przetworzonej.
Niezmiernie ważne, podczas robienia zakupów, jest zwracanie szczególnej uwagi na etykiety. Produkty dla dzieci powinny zawierać informację „nie zawiera glutenu” lub „zawiera gluten”. Nie jest to jednak regułą. Jeśli targają Tobą wątpliwości, najrozsądniejszym wyjściem jest telefon do działu obsługi klienta, podawany na opakowaniu. Te kilka minut, które wydłużą zakupy, mogą oszczędzić cierpienia naszemu dziecku. Poglądowa lista produktów, które można spożywać na diecie bezglutenowej prezentuje się następująco: mąka ziemniaczana,mąka kukurydziana oraz chrupki i płatki kukurydziane,ryż, pieczywo ryżowe, mąka ryżowa, kaszki i płatki ryżowe,tapioka, soja, sago,kasze: jaglana i gryczana,pieczywo bezglutenowe i makaron bezglutenowy,słodycze i ciastka bezglutenowe, mleko i przetwory mleczne (niezawierające glutenu), jaja, mięso i wędliny (niezawierające glutenu), tłuszcze, podroby, warzywa i owoce, kawa naturalna, herbata (niezawierająca glutenu), kakao naturalne, cukier i przyprawy (niezawierające glutenu), miód, wszystkie produkty spożywcze oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.